En apa med solbrillor

Kendrick Lamar

USA har länge letat efter sin nya stora hiphopstjärna. Kanske har de äntligen funnit honom. Det är i alla fall vad många musikkritiker och fans menar. Kendrick Lamar har slagit igenom på den amerikanska hiphop-scenen med dunder och brak och toppar försäljningslistorna över hela världen. Dessutom är han både en kommersiell succé liksom en kritikerfavorit, vilket gör honom ovanlig i dagens moderna musikbransch. Han har inte ens fyllt 30 år ännu, men Lamar har redan stått för flera album som kommer att leva vidare länge i musikälskares medvetande.

Lamar växte upp i Compton i Kalifornien – och bara det är en speciell sak för alla som är insatta i hiphop. Compton har nämligen länge varit en grogrund för stora hiphopstjärnor och Lamar är bara en i raden av duktiga rappare med bakgrund i staden. Lamar började sin karriär som 16-åring när han lyckades sprida olika inspelningar på sina egna låtar till allmänheten. Det gjorde att människor fick upp ögonen för den talangfulle rapparen som snart fick ett skivkontrakt. Det var starten på en raketkarriär som vi ännu bara har sett början på. Kendrick Lamar har visat att han har kapacitet att bli en stor artist i många år framöver.

De första skivorna fick ett bra mottagande, men det var först 2012 som han verkligen blev en rappare att räkna med. Då släpptes albumet good kid, m.A.A.d city som blev en stor försäljningssuccé. Med flera singlar som fick gott om radiotid blev Kendrick Lamar artisten som alla pratade om. Hypen blev inte mindre av uppföljaren To Pimp A Butterfly som släpptes 2015. Den fick ett likartat mottagande och gjorde att Lamar cementerade sin plats som en konung bland USA:s hiphopstjärnor.

Lamar har fått beröm för att han har valt att medvetet välja bort kontroversiella ämnen som andra hiphopare gärna rappar om. Det har gjort att Lamar har kunnat vinna supportrar även bland människor som normalt inte lyssnar på hiphop. I dagens teknologiska samhälle går det enkelt att prova på ny musik direkt på nätet utan att behöva köpa den fysiska skivan. Det går också enkelt att lyssna på ljudböcker digitalt.