Eminem

Eminem är en av de mest ikoniska rapparna som har kommit fram på den amerikanska hiphop-scenen under 1990- och 2000-talet. Precis som många av sina kollegor har han sannerligen haft sina prövningar och problem, men när vi tittar tillbaka på Eminems senaste årtionden finns det ändå inte många som slår honom i såväl försäljningstakt som ryktbarhet. Det gör att många unga artister har inspirerats av Eminems kompromisslösa rapstil och kontroversiella texter. Idag är Eminem inte lika mycket i ropet som han en gång var, men han fortsätter att dyka upp i olika sammanhang – och kanske får vi se en storartad comeback i framtiden som visar vilken legendar han trots allt är.

Eminems riktiga namn är Marshall Bruce Mathers III, vilket han också använt sig av under sin karriär. Han hade en stökig barndom med många flyttar över USA samtidigt som hans mamma försökte få ekonomin att gå ihop med flera jobb. Framför allt var det i Detroit som Eminem tillbringade sin ungdom och han fick tidigt lära sig att gå den hårda vägen. Det var också där som Eminem för första gången kom i kontakt med musiken. Hans vänner såg snart att det fanns en unik talang hos den unge rapparen och det ledde till att han blev uppmärksammad av större aktörer. När han släppte sin första EP Slim Shady 1997 blev den snart mycket omtalad i USA.

Även om EP:n uppskattades av många var det också en del som ansåg att Eminem gick över gränsen. I låtarna använde han sig av alter egot Slim Shady som lever ett tufft liv på gatan och tar mindre hänsyn till etiska restriktioner. Här grundlades ryktet om Eminem som en provokativ rappare som gärna vädrar sina obekväma åsikter. Trots – eller kanske tack vare – sin provokativa stil fortsatte Eminem att släppa framgångsrik musik och hans kändisskap blev ännu större med The Marshall Mathers LP 2000. Den innehåller bland annat låten Stan som tar inspiration från artisten Dido och blev en jättehit över hela världen. En uppföljare vid namn The Marshall Mathers LP släpptes 2013 och den fick strålande kritik i musikpressen.