Hiphopens kultur

Hiphopens kultur består av främst musik, dans, kläder och konst och har även ibland ett politiskt budskap som belyser orättvisor och kriminalitet i samhället. Hiphopen uppstod i New York under 1970-talet hos afroamerikanska ungdomar men har sedan spridit sig över hela världen.

 

Rätt klädstil är en viktig del av hiphopkulturen även om det förstås även finns hiphopare som bara lyssnar på musiken utan att klä sig som en hiphopare. Den klassiska hiphopstilen är baggy som innebär stora och bylsiga kläder i sportig stil, men med dyra smycken i guld och diamanter. På vintern gäller stora och varma vinterjackor i till exempel modellen Parajumpers som du kan hitta hos Johnells.

Musikstilen inom hiphopkulturen

De två musikstilarna inom hiphopkulturen är dels rap (MC:ing) och dels DJ:ing. DJ:ing handlar om att skapa bakgrundsmusik genom att använda scratching och beats. Rap eller MC (Master of Ceremony) innebär pratsång med rim som inte har ett slut. Sången brukar också innehålla upprepningar av samma bokstav eller att flera ord med samma begynnelsebokstav upprepas efter varandra. Bakgrundsmusiken till rapsången kommer vanligen från en DJ men det finns också en genre inom rappen där endast munnen används för att skapa musik som brukar kallas för Human Beat Box.

Hiphopen anses fortfarande vara en kontroversiell musikstil med tanke på att den ofta har ett grovt språk med anspelningar på sex och våld. Gangsterrap kommer till exempel från gängkulturen som ofta rör sig inom den kriminella världen. Trots sin delvis icke rumsrena stil är hiphopen mycket populär över hela världen och många av artisterna har blivit mångmiljonärer efter sina stora framgångar. Rapmusik har till och med vunnit fina musikpriser och 2018 gick för första gången Pulitzerpriset till en rapartist. Tidigare har priset endast gått till artister inom jazz eller klassisk musik.

Dans och konst – viktiga delar i hiphopkulturen

Dansen är en viktig del inom hiphopkulturen och det är främst breakdance som förknippas med hiphop. Breakdance är en dansstil med ganska akrobatiska danssteg som inte bara utförs på fötterna utan även på händer och med avancerade hopp. Inom breakdance finns flera olika stilar som exempelvis freeze och uprocks.

Inom hiphopkulturen har även den speciella konststilen graffitti utvecklats men stilen anses av många fortfarande utgöra klotter och skadegörelse. Graffitti målas med hjälp av sprayburkar och uppförs ofta på husväggar, plank och liknande där text och bild inte får framföras men många graffittikonstnärer använder istället ateljéer eller särskilda väggar som upplåtits till konstnärer.

Det politiska budskapet var viktigt under hiphopens första år då texterna ofta handlade om sociala klyftor, fattigdom och om rasism och våld. Även idag finns det artister med politiska texter men mycket av musiken har blivit mer lättsam och kommersialiserad vilket också gjort att den lättare har spridits över hela världen. Hiphopmusiken är idag populär även i Sverige och många svenska ungdomar gillar hiphop och drömmer om att bli hiphopstjärnor.