Hip Hop

Hiphop är en relativt ny musikform som var formad i USA under tidigt 1970-tal. Den kännetecknas som väldigt rytmisk och medföljs ofta av en rimmande ordkonst. Från början utvecklades musiken som en del av hiphop-kulturen, en subkultur som är definierad av fyra olika huvudelement. Dessa är MCing, DJing, b-boying och graffitiskrivande. Här förekommer även beatboxing och sampling.

En av de första viktiga personerna för hiphopens utveckling fanns i Bronx i USA på 1970-talet. Detta var Lance Taylor, eller Afrika Bambaataa, som är hans artistnamn. Han började jobba som DJ på olagliga kvartersfester som anordnades på gatorna. Då tjuvkopplade man ström från de kringliggande gatlamporna för att kunna få ström till sin PA-anläggning.

Bambaataa började så småningom rappa till sin musik och ett ständigt återkommande tema i hans musik var att gängen skulle göra upp i så kallade rap-battles istället för att mörda varandra och slåss på gatorna då det tyvärr var ganska vanligt.

Afrika Bambaataas första hitlåt var ett samarbete med The Sugarhill Gang. Låten hette “Rapper’s Delight” och släpptes 1979 och denna banade väg för musikstilens genombrott. Det finns många andra som har spelat stor roll för hiphopens historia, bland annat Kool DJ Herc, Grandmaster Flash & The Furious Five bara för att nämna några. 1982 släppte Grandmaster Flash & The Furious Five sin skiva “The message” och visade att hiphop inte endast var musik som spelades på fester genom att till exempel ta upp social storstadsproblematik i texterna.

Hiphopen blir allt mer populär i mitten av 1980-talet. En grupp kallad Run DMC släppte sin skiva “King of Rock” och tog därmed hiphop-musiken till nya nivåer både konstnärligt och kommersiellt. Hiphop-musiken var samplad av både discomusik och rock vilket resulterade i att hiphopen fick ett hårdare sound med sig in på 90-talet. Några av de stora namn som slog igenom tidigt i genren är bland annat Onyx, Tupac Shakur, Snoop Dogg och Eminem. Alla har på sitt sätt varit med och format musikstilen.

Hiphopen sägs ha haft sin gyllene era 1986-1992. Där emellan hann både Eric B och Dr. Dre släppa sina debutalbum. Hiphopen gick från att vara en samlad musikgenre till att helt plötsligt ha en massa olika subgenrer, både textmässigt och musikaliskt. Under denna tidsperiod släpptes en lång rad olika skivor som idag tycks vara klassiska. Musikstilen har blivit mer rumsren med åren och har därför gjort att den har blivit framgångsrik kommersiellt. Detta är dock något som kritiker tycker har lett till en något försvagad variant av musikstilen. Bortsett från detta lever fortfarande musikstilen kvar på 2000-talet.

Vi vet ju alla att det är dyrt att resa iväg och göra något kul – kanske med familjen eller sin partner? Om man behöver ta ett litet lån finns alltid Smslånonline.se som man enkelt kan vända sig till.