50 Cent

Hiphopen har skapat gott om legendarer genom åren. En av dem är 50 Cent som slog igenom med dunder och brak på den internationella scenen och skapade sig ett rykte som en kontroversiell men omåttligt populär hiphop-artist. Med sina rötter i Queens i New York hör 50 Cent till det som brukar kallas East Coast-scenen i USA. Det inkluderar hiphop-artister och rappare på den amerikanska östkusten, som har en rivalitet med den motsvarande fraktionen på västkusten. 50 Cent har aldrig varit rädd för att uttrycka sina åsikter och det gör att många ser honom som en av de mest provokativa rapparna inom musikgenren.

Som många andra hiphopare uppvuxna i New York hade 50 Cent, eller Curtis James Jackson III som är hans egentliga namn, en tuff uppväxt. Redan som barn tvingades han ut på gatorna för att sälja droger och han fick aldrig någon gedigen utbildning i skolan. Det hindrade honom dock inte att bli framgångsrik inom musikbranschen. Som 21-åring började han ge ut sina första musikalster och det gav honom mycket uppmärksamhet i New York. Snart hade även övriga landet fått upp ögonen för honom, däribland den legendariske hiphop-artisten och producenten Dr Dre. Han såg till att 50 Cent fick ett skivkontrakt som på så sätt kunde starta sin karriär på riktigt.

Den första stora kommersiella framgången kom 2003 när 50 Cent släppte albumet Get Rich or Die Tryin’. Det mottogs med stor entusiasm bland hiphop-fansen och skivan såldes i miljonantal. Det gjorde att 50 Cent blev världskänd över en natt och grundlade en karriär i USA som fortsätter än idag. Det har dock inte bara varit en enkel resa för 50 Cent sedan han slog igenom. Han har också varit involverad i många kontroverser. Han har bland annat gripits för innehav av såväl narkotika som olicensierade vapen. Ändå fortsätter han att vara en populär figur på den amerikanska hiphop-scenen.

Utöver sin musikaliska karriär har 50 Cent också varit aktiv i affärslivet. Han har investerat i en rad olika projekt och bland annat tillverkat sina egna hörlurar – med varierande framgång. Oavsett hur framtiden ser ut för 50 Cent kan vi vara säkra på att vi inte har sett det sista av honom i strålkastarljuset.