Influenser från James Brown

James Brown föddes 1933 i South Carolina, USA. Han växte upp i ett USA där rasism och förtryck präglade vardagen. Efter att ha provat sig fram i livet mellan bland annat boxning och kriminalitet hittade han rätt i den lokala gospelkören. I slutet av 1950-talet tog hans karriär fart och han fick ett par kända hits. Hans liveframträdanden uppskattades av många genom hans sätt att sjunga R&B. Texten var direkt och rytmiskt, något som skulle komma att bli typiskt för den musikstil som Brown senare skulle bli en grundpelare till, nämligen funk. Brown har influerat musikgenrer sedan hans karriär tog fart, däribland hiphop.

Avtryck i svensk hiphop

Att hiphopen influeras av olika musikstilar, och däribland funk, syns även här i Sverige. Faktumet att Håkan Hellström samarbetar med Silvana Imam och släpper hiphop-låt är ett aktuellt bevis på att James Browns röst och rytmik ekar i musik- Sverige. James Brown råkar vara en av Håkan Hellströms stora inspirationskällor när det kommer till liveframträdanden, och idén till musikvideon för “Pärlor” kom från ett av James Browns tv-framträdanden. Nu är inte Hellströms musik hiphop, men Silvana Imam är en berömd representant för hiphop. Det faktum att Hellström väljer henne som samarbetspartner visar på att James Brown, genom Hellström, influerar svensk hiphop och rap.

Godfather of soul

James Brown lade grundstenarna för funk och soul, men också för hiphopen. Först ut var duon Erik B and Rakims “Erik B. Is President”, från 1986 där man samplade Browns “Funky President”. Man kan säga att det var startskottet, efter detta mästerdrag följde flertalet rappare i Erik. B och Rakims fotspår. James Brown hade ett sound som var lätt att applicera på alla typer av hiphop, och var enkelt att rappa till. Han influerade breakdance, genom att man dansar till musik som ofta samplat James Browns rytmiska, karaktäristiska sound. Listan på artister som lånat James Browns musik kan göras lång. Musiken har spridit sig från danslokaler i 1960-talets USA till diskotek och barer i vår tids Sverige.