Dr. Dre

Dr. Dre heter egentligen Andre Romelle Young, men han är känd över hela världen under sitt artistnamn, Dr. Dre. Dre är dock långt ifrån ”bara” en artist: han är också en skivproducent och entreprenör. Dre har till exempel varit med och grundat Aftermath Entertainment och Beats Electronics, två företag där han för närvarande är vd. Han var också tidigare en av delägarna till skivbolaget Death Row Records, och har producerat album för ett flertal stora rapartister som 2Pac, Snoop Dogg, Eminem, Xzibit, 50 Cent och Kendrick Lamar. Han anses också vara en av pionjärerna i utvecklingen och spridningen av den rapgenre som har kommit att kallas West Coast G-funk, som karakteriseras av att den är synthbaserad och har en tung och långsam bastakt.

Dre föddes år 1965 i Compton i Los Angeles, och han började sin karriär inom hiphopmusiken då han gick med i gruppen World Class Wreckin’ Cru år 1984. Han fick dock inte några större framgångar med denna grupp, utan fick snarare sitt genombrott med rapgruppen N.W.A., som också bestod av rapartister som Eazy-E, Ice Cube, MC Ren och DJ Yella. De är bland annat kända för att ha spridit användandet av grövre språk inom rap, för att beskriva det hårda gänglivet på gatan.

Dr. Dre satsade dock snart på en solokarriär, och han släppte sitt debutalbum som soloartist, The Chronic, år 1992. Albumet blev en stor framgång, då han blev en av de bäst säljande amerikanska artisterna under 1993 och vann en Grammy för singeln ”Let Me Ride”. Under 2000-talet har han framförallt fokuserat på att producera musik för andra artister, vilket har lett till att han sedan dess har vunnit ytterligare fem Grammisar, bland annat för Årets producent. Musikmagasinet Rolling Stone har rankat Dr. Dre på plats 56 på deras lista över de 100 bästa artisterna någonsin.

Att lyssna på hiphopmusik som den Dr. Dre skapar innebär ofta att man anser sig tillhöra hela den subkultur som hiphopen är, med allt vad det innebär: musiken, danserna och kläderna. Om du letar efter nya kläder i hiphopstil ska du gå in på Outletsverige.se. Där kan du köpa billiga kläder i en mängd olika stilar, så att du kan hålla hiphopstilen utan att tömma plånboken.