Hiphop är populärt

Artisten Jay-Z

Shawn Corey Carter eller Jay-Z som han är mest känd för föddes den 4 december år 1969 i stadsdelen Brooklyn i New York. Han är en hiphopartist och är numera VD för Def Jam och har även grundat Roc-A-Fella- Records. Jay-Z var en av de mest framgångsrika och inflytelserika rapparna och hiphopproducenterna under slutet av 90-talet och början av 00-talet. Han har nått stor kommersiella framgångar och har bland annat skapat ett klädmärke som heter Rocawear, samt är han delägare i det stora NBA-laget Brooklyn Nest. Som barn sågs ofta Shawn Corey Carter på gatorna i Brooklyn och skapade sig där sitt artistnamn Jay-Z. Namnet fick han då han ansågs vara “Jazzy”, vilket är slang för modern och stilfull.

Uppväxt i Brooklyn

Som ung hade Jay-Z problem med våldsamhet och fick i ungdomen börja på en yrkesskola i Brooklyn. Där träffade han Christopher Wallace, mer känd som The Notorious B.I.G, och Trevor Smith, även kallad Busta Rhymes. Den 4 april år 2008 gifte han sig med den otroligt begåvade och populära sångerskan Beyoncé Knowles. De bor tillsammans med sina tre barn i Miami. I januari 2012 föddes parets första dotter Blue Ivy Carter. I juni 2017 fick paret tvillingar, en pojke som heter Sir Carter och en flicka vid namn Rumi Carter. Det är en omtalad familj som vi ofta ser bilder av i pressen och de hyllas ofta för sina kläder och hur de ser ut. Beyoncé och Jay-Z skulle man gärna se i ett par Birkenstock så man kan känna sig moderiktig i sommarvärmen! Den 21 juli år 2013 ändrade Jay-Z stavningen av sitt kända artistnamn till Jay Z, utan bindestreck. Varför vet man inte men det verkar vara populärt bland artister att ändra namn för lite förnyelse av sig själva. Tur att det fortfarande uttalas på samma sätt som tidigare!

Jay Z

Hiphop dansare i grupp

I tidigare stycke fick vi läsa om att Jay Z har barn tillsammans med Beyoncé, men vad har de mer tillsammans? Jo, de har skapat låtarna Deja Vu, Crazy in Love, Lift Off, Hollywood, 03 Bonnie & Clyde, Drunk In Love och Upgrade U tillsammans. Jay Z har under sin otroligt lyckosamma karriär inte bara samarbetat med sin fru, utan också med exempelvis bandet Linkin Park. De har tillsammans släppt albumet Collision Course som singeln Numb/Encore kom ifrån. Albumet består av flera redan existerande låtar av Jay Z och Linkin Park vilka har mixats ihop. De gjorde även de många fansen glada och turnerade tillsammans. Jay Z har dock inte alltid haft det lätt, utan han började sin karriär under slutet av 80-talet och sålde då knark för att ha råd att spela in sina låtar. Dock slutade han med kriminella banan 1992 och har sedan sedd skildrat sitt liv i sina många texter. Då han inte ville ha kontrakt med ett stort skivbolag startade han ett eget med Kareem “Biggs” Burke och Damon Dash och fick år 1995 en stor hit med sin låt In My Lifetime.