Hiphopens mode

Precis som många andra musikgenrer förknippas hiphopen med en viss typ av kläder och ett visst mode. Denna klädstil började utvecklas samtidigt som hiphopen, och i samma kretsar som hiphopen, det vill säga under 1970-talet bland afroamerikanska och latinamerikanska ungdomar i förorterna till New York. Både hiphopmusiken och den omgivande kulturen (däribland modet) spreds sedan till ungdomar i andra städer som Los Angeles, Houston, Chicago, Detroit och Memphis. Varje stad bidrog med sin egen tolkning av hiphopstilen, som har blivit en integrerad del av vad hiphopmode innebär i hela världen idag. Hiphopmodet har också haft stort inflytande på mainstream-modet genom åren.

Till en början var hiphopmode i stort sett synonymt med sportkläder, i och med att stora tillverkare av sportkläder och streetkläder associerades med den framväxande hiphopscenen. Det handlade om stora aktörer som Le Coq Sportif, Kangol, Adidas och Pro-Keds, och även senare, när hiphopens mode utvecklades och förändrades, var det vissa märken som var särskilt trendiga och som associerades till hiphopstilen.

Under 1980-talet utvecklades den trend inom hiphopmodet som tenderar åt det mer uppseendeväckande hållet. Under detta årtionde blev det modernt för hiphopare att bära färgglada träningsoveraller från kända märken, och bomberjackor i läder. Det blev också trendigt att bära skräddarsydda träningsoveraller, jackor och minkpälsar från dyra märken som Louis Vuitton, Fendi och Gucci. När det kommer till accessoarerna var det vanligt med stora solglasögon, buckethattar, tunga guldkedjor, många ringar och stora bältesspännen. Både märkeskläderna och guldaccessoarerna var självklart ett sätt att visa status och välfärd, och vissa rappare, som MC Schoolly D, har kopplat ihop detta med afrikanism, och jämfört det med krigare som visar upp sina byten för varandra för att visa att de är bäst – han menade att rapparna krigar med varandra på samma sätt.

Stora smycken var fortfarande en viktig del av hiphopmodet under det följande årtiondet, 1990-talet, men trenden skiftade mot platina och silverfärgade smycken, snarare än guld. Dessutom blev det nu trendigt att bära smycken med diamantdekorationer (eller imitationer av diamanter). Blinget hade med andra ord kommit till hiphopmodet. Samtidigt tonades kläderna ner något från det extrema 80-talsmodet, och trenden gick mer åt det som brukar kallas ”urban streetwear”. Där är hiphopmodet än idag, och även om nya trender har tillkommit, har också många accessoarer och plagg från tidigare årtionden blivit populära igen, så som snapback-kepsar.

Om du själv är inspirerad av hiphopmodet, hittar du streetkläder i denna butiken som vilken hiphopare som helst skulle känna sig bekväm i från topp till tå, det vill säga från snapback-kepsen eller buckethatten på huvudet till cargobyxor och jeans som sitter som en smäck.